Naam

Ganymedes is een figuur uit de Griekse mythologie. Hij was de zoon van de Trojaanse koning Tros en de mooiste jongen op aarde. Op een dag hoedde hij schapen op de berg Ida toen Zeus, de oppergod, hem zag. Deze werd op slag verliefd op Ganymedes, veranderde zichzelf in een adelaar en ontvoerde hem in die gedaante naar de berg Olympos, waar de goden woonden, om zijn geliefde te worden. Hij schonk hem onsterfelijkheid en maakte hem de schenker van de goden. Alle goden waren verguld met Ganymedes, behalve Hera, de eeuwig bedrogen echtgenote van Zeus. Ook Tros was ongelukkig met de ontvoering van zijn zoon. Als troost schonk Zeus hem twee onsterfelijke paarden, die zo vlug waren, dat zij over water konden galopperen. Ganymedes staat in de po√ęzie en beeldende kunst symbool voor mannelijke schoonheid en homoseksuele liefde.

Ganymedes

Op 18 december 2008 is Ganymedes LGBT studentenvereniging opgericht door een groepje studenten om voor homo-, bi- en transseksuele (LGBT) studenten activiteiten en borrels te organiseren. Ganymedes is een vereniging waarin LGBT studenten in Groningen met elkaar in contact kunnen komen. Je zou Ganymedes kunnen vergelijken met een gay-straight alliance, zoals je die in Noord-Amerikaanse universiteiten veel tegenkomt.

Bij Ganymedes kun je met gelijkgezinde (en -geaarde) studenten praten, eten, drinken en stappen. Sommige leden zijn al jaren out en komen gewoon voor de gezelligheid. Voor anderen is een avondje bij Ganymedes een eerste stap om uit de kast te komen, of een eerste kennismaking met de gayscene. Bij Ganymedes vinden deze studenten een veilige omgeving om een begin te maken met hun coming out. Ook voor studenten die reeds bij een andere verenigingen lid zijn, staan onze deuren wijd open!

Ganymedes is een studentenvereniging die geen ontgroening, introductietijd of een systeem van jaarclubs kent. Lidmaatschap verplicht je tot niets en is prima te combineren met het lidmaatschap van een andere studentenvereniging. Lidmaatschap en deelname aan activiteiten zijn niet beperkt tot LGBT studenten, maar staan open voor alle studenten in Nederland, ongeacht hun seksuele voorkeur. Je kunt bij Ganymedes ook actief worden (bijvoorbeeld in verschillende commissies). Omdat Ganymedes nog jong is, is er veel mogelijk!